duminică, 29 noiembrie 2009

Pământul eşti tu!

Pământul, pentru fiecare dintre noi reprezintă planeta pe care există viaţă, planeta pe care trăim.
 Încă de la formarea sa Pământul a trecut prin mai multe procese geologice şi biologice majore, este împărţit în mai multe plăci tectonice care de–a lungul anilor au inceput să se deplaseze unele faţă de celelalte. 
 Condiţiile favorabile de trai pe Pământ au permis locuirea acestuia de către oameni, dar în timp oamenii au început să întoarcă spatele naturii care le era un prieten şi să facă din ea un duşman.
 Datorită defrişarilor masive şi lipsei unei vegetaţii bogate poluarea este mult mai intensă şi dăunătoare, rădăcinile pomilor mult prea puţine nu mai fac faţă fixării solului şi alunecările de teren sunt mult mai frecvente.
 Poluarea este una dintre cele mai dăunătoare cauze. În contact cu ploaia oxizii de sulf şi azot din atmosferă se transformă în acizi şi altfel fenomenul rezultat este o ploaie acidă care poate duce la pagube însemnate pentru plante, pentru vieţuitoarele acvatice, dar şi pentru oameni şi creaţiile facute de ei(sculpturi,statui). Încălzirea care se produce datorită poluării duce la încălzirea maselor tectonice, la topirea gheţarilor. 
 Poluarea se produce atât la nivelul aerului, cât şi la nivelul apelor şi al solurilor. Apa menajeră, apa industrială şi produsele chimice folosite în agricultură, cum ar fi îngrăşămintele şi pesticidele sunt principala cauză a poluării apelor. 
 Eroziunea contribuie şi ea la poluarea apelor. Pământul şi nămolul duse de apă de pe dealurile defrişate, pământurile arate sau de pe terenurile de construcţie pot să blocheze cursul apelor şi să omoare vegetaţia acvatică. Chiar şi cantităţi mici de nămol pot să elimine unele specii de peşti.

Niciun comentariu: